Fülbelövés csecsemőkortól 
Zalaszentgrót 
Keszthely, Hévíz , Sümeg, Devecser, Tapolca környékén házhoz megyek!  
MENÜ

a. Gyermekeim szeretnének fülbevalót viselni. Azt hallottam, hogy a füllyukasztás nikkelallergiát okozhat. Igaz ez?

Válasz:
A füllyukasztás önmagában nem okoz nikkelallergiát. Bizonyos fülbevalók anyaga az, amely nikkelallergiát okozhat. Minden fémből készült fülbevaló tartalmaz több-kevesebb nikkelt – még az arany és ezüst fülbevalók is. Egyedül az orvosi műanyagból készült fülbevalók nem tartalmaznak nikkelt (= 0% nikkel). Ezért azt javasoljuk, hogy gyermekei orvosi műanyagból készült fülbevalókat viseljenek. 

[ Lap teteje ]

2. Barátaimmal arról beszélgettünk, hogy az arany kisebb mértékben okoz-e allergiát, mint a titán, és ezáltal megfelelőbb anyag-e füllyukasztáshoz. Elmondanák nekünk, mi a helyes információ?

Válasz:
Ha az arany és a titán egyenlő mennyiségű nikkelt tartalmaz, a titán alkalmasabb anyag a füllyukasztáshoz, mivel jobban megköti a nikkelt, mint bármelyik más anyag, beleértve az aranyat is. Más szóval, a titán kevesebb nikkelt enged kiszivárogni, mint bármelyik más fém. Ez azt jelenti, hogy a titán kevésbé hajlamos nikkelallergia kiváltására.

[ Lap teteje ]

3. Az utókezelési tájékoztatóban, amelyet a füllyukasztás alkalmával kaptam, nem esik szó fertőtlenítőszer használatáról. Miért?

Válasz:
A fül kilyukasztásakor seb keletkezik. Kétféle típusú seb létezik – nem fertőzött seb és fertőzött seb. A fertőzött sebeket fertőtlenítőszerrel kell kezelni. Egy frissen lyukasztott fül nem fertőzött seb. A nem fertőzött sebeket TISZTÁN, SZÁRAZAN és SZELLŐSEN kell tartani.
Először kezét, majd kilyukasztott fülét mossa meg alaposan folyékony szappannal és bő folyó vízzel, például amikor zuhanyozik. Ezután törölje szárazra a megtisztított területet tiszta törölközővel vagy fültisztító pálcikával.

[ Lap teteje ]

4. Két hete tetettem fülbevalót a füleimbe, és most egy helyen fertőzést fedeztem fel. Mit tegyek?

Válasz:
Nehéz pontos választ adni a kérdésre a fül állapotának pontos ismerete nélkül. A következő általános tanácsot tudjuk adni:
- Ha a fertőzés a fül lágy részén található, vegye ki a fülbevalót és tisztítsa meg a területet fertőtlenítőszerrel. Ha másnapra nem tapasztal javulást, forduljon orvoshoz.
- Ha a fertőzés a fül kemény részén (a porcban) található – távolítsa el a fülbevalót, tisztítsa meg a területet fertőtlenítőszerrel, és forduljon orvoshoz, mivel a porc fertőzése azonnali orvosi vizsgálatot igényel.
- Más olyan tünetek, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni: a lyuk felől terjedő vörösség, illetve a nagyon bedagadt fül.

[ Lap teteje ]

5. Azt hallottam, hogy egy vastagabb tű jobban megfelel a füllyukasztáshoz, mint egy vékonyabb. Ez valóban így van?

Válasz:
Egy vastagabb tűnek az a nagyon fontos előnye, hogy nagyobb lyukat szúr. Ez azt jelenti, hogy a gyógyulási periódus után könnyebb lesz behelyezni a fülbevalókat.Vékony tű használata esetén nagyobb a veszélye annak, hogy a lyuk fala a fülbevalók forgatásának következtében megsérül, és új seb keletkezik, amely fertőzés veszélyének lesz kitéve.

[ Lap teteje ]

6. Lehetek allergiás műanyagra?

Válasz:

A füllyukasztás alkalmával (és a normális fülbevalókhoz) használt speciális, orvosi minőségű műanyagokat több, mint 35 éve alkalmazzák rendszeresen és nagy méretekben az emberen és az emberi szervezetben. Az orvosi irodalom nem számol be olyan esetekről, ahol a műanyagok allergiát okoztak volna.

[ Lap teteje ]

7. Barátaim azt javasolják, hogy a fülem fölső részén lévő porcba ne tetessek fulbevalót. Nem tudják, miért, de azt mondják, ez veszélyes. Mi erről az Önök véleménye?

Válasz:
Ha a fülbevaló a fülkagyló peremében van, nem áll fenn különösebb veszély.
Mielőtt azonban Ön úgy döntene, hogy a porcot fúratja át, gondolja át, hogy ott nem ugyanaz a „beépített” védőmechanizmus működik a fertőzések ellen, mint a fül lágy részeiben (fülcimpa). Míg a lágy részekben véredények találhatók, a porcban ilyenek nincsenek. A fehér vérsejtek és a vörös vérsejtekben lévő oxigén védelmet nyújtanak a fertőzések ellen. Mivel a porcban nincsenek véredények, fertőzések elleni védőmechanizmus nincs. Ez azt jelenti, hogy a porc átfúrása esetén még fontosabb az írásbeli kezelési tájékoztató gondos követése, amelyet Ön a fül kilyukasztását követően kap. Ha a porc begyullad, azt javasoljuk, hogy vegye ki a fülbevalót, tisztítsa meg a területet fertőtlenítőszerrel, majd azonnal forduljon orvoshoz.

[ Lap teteje ]

8. Miért nem szabad forgatni a fülbevalókat a gyógyulási periódus során?

Válasz:
Ha a fülbevalókat a fül és kéz alapos megmosása nélkül mozgatja meg, fertőzés alakulhat ki. Egy elterjedt félreértés, hogy ha a fülbevalókat nem mozgatjuk, a bőr rájuk nő. A Blomdahl Medical Ear Piercing módszerénél ez nem következik be.

[ Lap teteje ]

9. Meddig kell viselnem a füllyukasztás alkalmával kapott fülbevalókat?

Válasz:
Ha Ön a fül lágy részeit fúratta át, a lyukasztásnál használt fülbevalót már négy hét után kicserélheti. Az átfúrt porc gyógyulása több időt vesz igénybe, ezért azt javasoljuk, hogy legalább hat hetet várjon a lyukasztásnál kapott fülbevaló eltávolításával. Amikor eljön a csere ideje, javasoljuk, hogy a lyukasztásnál kapott fülbevalót közvetlenül zuhanyozás és hajmosás után vegye ki. Mindig viseljen fülbevalót, mivel enélkül a lyuk átmérője csökken, különösen az első év során.

[ Lap teteje ]

10. A füllyukasztás alkalmával kapott fülbevalóknak miért csak a fölső részük aranyozott, és nem pedig az egész fülbevaló?

Válasz:
Mivel csak a fülbevalók fölső része aranyozott, kizárólag a rendkívül bőrbarát titán érintkezik közvetlenül a bőrrel, és ezáltal az allergiás reakció veszélye kizárt. Továbbá, új, nikkelre vonatkozó EU-szabályok szerint a füllyukasztás alkalmával használt fülbevalóknak 0,05 %-nál kevesebb nikkelt kell tartalmazniuk, és homogénnek kell lenniük – ez azt jelenti, hogy a testtel közvetlenül érintkező részek nem vonhatók be arannyal.

Senki nem születik nikkelallergiával. A nikkelallergia olyan bőrallergia, amely a bőr nikkeltartalmú anyagokkal, például cipzárakkal, gombokkal, érmékkel és ékszerekkel való folyamatos érintkezésének eredményeképpen alakulhat ki. A füllyukasztás nagy mértékben hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy a nikkelallergiában szenvedők tábora egyre nő. Nemzetközi klinikai tanulmányok szerint a nikkelallergia kialakulásának egyik legfőbb kiváltó faktora a füllyukasztás. A nikkelallergia a nők 10-30%-át sújtja.
Az egyetlen megoldás a nikkelt tartalmazó fémek kerülése. Ez nem egyszerű, hiszen minden fém - szennyeződések formájában még az arany és az ezüst is - tartalmaz nikkelt. Ezért nincs olyan fémből készült fülbevaló, amely teljes mértékben nikkelmentes lenne.
Ha Önnek már át van fúrva a füle, azt javasoljuk, hogy viseljen Blomdahl Caring Earrings fülbevalókat, amelyeket bőrspecialistákkal folytatott konzultációk alapján fejlesztettünk ki.

 idézve a http://www.hu.blomdahl.com/  oldalról

 

Asztali nézet